לסת בולטת היא מצב מולד שבו מבנה הלסתות אינו סימטרי. לסת בולטת באה לידי ביטוי בלסת תחתונה שבולטת החוצה ויוצרת מראה לא אסתטי למבנה הפנים. לסת בולטת ניתנת לאבחון כבר בשלב הלידה איך ישנים מקרים שבהם הבליטה מתרחשת לאורך זמן בעקבות פציעה וטראומה שנגרמת לאזור הפה או במקרה של מציצת אגודל למשך זמן רב שמשנה את המבנה של הלסתות.
איך זה נראה ועל מה זה משפיע?
ישנם סוגים שונים של לסת בולטת – לסת תחתונה שבולטת יותר מהלסת העליונה (פרוגנאטיזם), לסת עליונה בולטת ביחס ללסת התחתונה (פרוגנאטיזם מקסילרי) ומצב שבו שתי הלסתות בולטות החוצה (פרוגנאטיזם דו-מקסי). חומרת הבליטה נעה ממצב קל ועד חמור – מקרים מסוימים אינם מצריכים טיפול רפואי אלא רק קוסמטי במידה והמטופל מעוניין בכך. לעומת זאת, ישנם מקרים שיכולים להשפיע באופן ניכר על איכות החיים של המטופל ומצריכים התערבות רפואית. לסת בולטת עלולה לגרום לחסימות שנוצרות כאשר השיניים של הלסתות אינן משתלבות באופן ראוי ויוצרות בלאי בשיניים, קושי בלעיסה ולעיתים אף בעיות בדיבור. שמירה על היגיינת השיניים באמצעות צחצוח ושימוש בחוט דנטאלי היא מרכבת יותר קשה מדובר במקרה של לסת עקומה וכתוצאה מכך הסיכוי להצטברות של עששת ומחלות חניכיים הוא גבוה יותר.
לסת בולטת – למה זה קורה?
לסת בלוטת נוצרת כאשר העצמות בפנים אינן גדלות בצורה תקינה וסימטרית – ישנן מספר סיבוכת לכך. בחלק מן המקרים, מדובר במבנה גנטי שאנו מקבלים בתורשה ולא בבעיה רפואית. עם זאת, ישנם מקרים של לסת בולטת שמהווים סימפטום של מצב רפואי שמצריך טיפול. מקרים אלה כוללים:
- אקרודיסוסטוזיס – משפיע על צמיחת העצם ויוצר לסת עליונה קטנה שביחס אליה, הלסת התחתונה נראית מאוד גדולה. מצב זה לרוב גם בא לידי ביטוי באף, ידיים ורגליים קצרות.
- תסמונת דאון – לאנשים עם תסמונת דאון ישנו כרומוזום נוסף בגוף שמשפיע על ההתפתחות ויכול לגרום לצמיחה מופרזת של הלסת ויצירת חוסר סימטריה בין הלסתות.
- תסמונת קרוזון – בעיה גנטית שיוצרת מראה לא סימטרי באזור הראש ובפנים כתוצאה מהתמזגות וסגירה לא תקינה של הגולגולת לאחר הלידה.
- אקרומגליה – ייצור מוגבר של הורמון גדילה על ידי בלוטת יותרת המוח וכתוצאה מכך נוצרות רקמות מוגדלות כמו צמיחה מוגברת של הלסתות.
- תסמונת נבוס – מצב תורשתי שגורמת להתפתחות לא תקינה של אזור הפנים ובין השאר גם לצמחיה לא סימטרית של הלסתות.
כיצד מאבחנים?
התסמינים של לסת בולטת הם ברורים לעין אך על מנת להתאים טיפול, ראשית יש לבצע אבחון מדויק של הסיבה לתופעה. הרופא יבצע בדיקה פיזית מקיפה ותשאול בנוגע לתסמינים וההיסטוריה הרפואית של המטופל ומשפחתו. על מנת לתת אבחנה מדויקת, הרופא אף ימליץ על צילומי רנטגן דנטאליים שיציגו את מבנה השיניים ואת עצמות הלסתות התומכות, צילום רנטגן של הגולגולת שיאפשר לראות מהצד את מבנה הפנים כולל מפרקי הלסת והאופן שבו השיניים משתלבות בפה. הרופא אף עשוי לבקש טביעת שיניים – יצירת דגם שיאפשר לראות טוב יותר את מבנה השיניים הקיים. בדיקות אלו ישמשו אותו ואת המטופל כאשר יישקלו אפשרויות שונות לטיפול.
כיצד מטפלים במקרה של לסת עקומה?
דרכי טיפול למצב של לסת עקומה הם רבים ונקבעים בהתאם לחומרת המצב. מקרים מורכבים יצריכו לרוב ניתוח בעוד שבמקרים יותר קלים ניתן לטפל באמצעות שיטה ליישור שיניים כמו פלטה. לרוב מומלץ לשלב בין ניתוח לבין הליך יישור שיניים על מנת לקבל תוצאות אופטימליות. אחת מהאפשרויות של טיפול בלסת בולטת היא באמצעות ניתוח לסת מתקן שכולל מיקום מחדש של עצמות הלסת על מנת לשפר את התפקוד והמראה שלהם. לאחר שהעצמות ימוקמו מחדש, השיניים גם ישתלבו טוב יותר בפה. אפשרות נוספת היא טיפול אורתודנטי שמבוצע לרוב באמצעות שילוב פלטות או מיישרים מסוג אחר. טיפול זה יחל בשימוש בפלטה ולאחר שהשיניים יתיישרו, יבוצע ניתוח בלסת שיקבע את הלסתות באופן סימטרי ואסתטי. אופי הטיפול מותאם למצב של המטופל – ישנם מקרים שבהם ניתן להימנע מניתוח אך לרוב ההמלצה תהיה לא להסתפק רק ביישור שיניים. הסיבה לכך היא שמיישרים יכולים להזיז את השיניים ולמקם אותם מחדש אך הם אינם יכולים לבצע שינוי בעצמות של הפנים. כאשר מדובר בבעיה במבנה השלד, ניתוח הוא לרוב בלתי נמנע על מנת להביא לפתרון מוחלט של הבעיה ולכן חשוב להתייעץ עם מומחה פה ולסת.
סיכונים ותהליך ההחלמה
בדומה להליכים כירורגיים אחרים, ניתוח לתיקון לסת בולטת גם כן מלווה בסיכונים אפשריים כמו התפתחות של זיהום לאחר הניתוח, נזקים שייגמרו לעצבים בפנים, כאבים ושברים בלסתות, בעיות נשיכה עם הלסת ואף תזוזה קלה של הלסת ושינוי במנח שלה. זמן ההחלמה עד לריפוי מלא מהניתוח יכול להימשך עד כשנה וישנן הנחיות מפורטות שיש להקפיד עליהן על מנת שלא לפגוע בתהליך הריפוי של הלסת כמו שמירה על תזונה שלא מצריכה מאמץ של הלסת. חזרה לשגרה אפשרית לרוב בין שבועיים לשלושה לאחר ביצוע הניתוח.